- Ελλάδα είναι η κορυφαία εξαγωγός χώρα extra παρθένου ελαιόλαδου ανά τον κόσμο κι αυτό επιβεβαιώνει την βαρύτητα και την αξία που αποδίδουν οι Έλληνες στην ποιότητα της παραγωγής τους.
- Η Ελιά & το Ελαιόλαδο στην ιστορία, την παράδοση και την καθημερινότητα των Ελλήνων
- Η ιδιαίτεροι δεσμοί της Ελιάς με την Ελληνική γη & τους ανθρώπους της...
- Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν συστηματικά το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του και εξερεύνησαν σε βάθος τις ιδιότητες των καρπών του. Όπως μαρτυρά η εύρεση φυτικών απολιθωμάτων φύλλων ηλικίας 50.000 - 60.000 χρόνων στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης, η ελιά ήταν ανέκαθεν στοιχείο της χώρας. Οι κάτοικοι της Μινωικής Κρήτης ήταν οι πρώτοι που συστηματικά καλλιέργησαν και επεξεργάστηκαν την ελιά και διέδωσαν τις πρακτικές τους μέσω του εμπορίου και της επικοινωνίας τους σε άλλους λαούς. Ήδη από την περίοδο της εποχής του Λίθου και του Χαλκού, περίπου το 2000 με 3500 π.Χ. οι Μινωίτες γνώριζαν και εκμεταλλεύτηκαν σε όλο τους το εύρος τις δυνατότητες που τους προσέφερε το δέντρο της ελιάς. Είτε ως τροφή, ξυλεία, καύσιμη ή φωτιστική ύλη, είτε σαν φάρμακο, καλλυντικό, θρησκευτική προσφορά ή εργαλείο μυστικιστικών τελετουργιών η ελιά είχε κεντρικό ρόλο στην οικονομία και στις πρακτικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού.
- Κατά την Ελληνική μυθολογία η ελιά μεταφέρθηκε στην κεντρική Ελλάδα με πρωτοβουλία του Κέκροπα, γιου της Μητέρας Γης και μυθικού ιδρυτή της πρώτης πόλης των Αθηνών. Σύμφωνα με τα συγγράμματα του Έλληνα περιηγητή και γεωγράφου Παυσανία, η δεύτερη ήμερη ελιά φυτεύτηκε στην περίφημη Ακαδημία του Πλάτωνα, του δασκάλου που επηρέασε τη φιλοσοφία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ο μεγάλος νομοθέτης της Αρχαίας Ελλάδας Σόλωνας αναγνωρίζοντας τα οφέλη κατοχύρωσε νομικά την ελιά, η οποία στην πόλη των Αθηνών θεωρήθηκε Ιερό Δέντρο αλλά και σύμβολο Ζωής, Σοφίας και Ευημερίας. Έκτοτε ο νόμος όχι μόνο απαγόρευε την κοπή του ελαιόδεντρου αλλά και παρότρυνε τους πολίτες για το φύτεμα νέων.
- Το δέντρο της ελιάς συνδέεται στην Ελλάδα με δεκάδες αναφορές και μύθους. Πολύ πριν την διάδοση του φυτού στην υπόλοιπη Μεσόγειο οι Αρχαίοι Έλληνες περιέγραφαν τις καθημερινές πρακτικές των ανθρώπων γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο και παρατηρούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του καρπού. Τον 8ο αιώνα π.Χ. ο συγγραφέας της επικής Οδύσσειας και της Ιλιάδας Όμηρος ανέφερε το ελαιόλαδο σαν “χρυσό υγρό”. Τέσσερις περίπου αιώνες αργότερα ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης αποκαλούσε το ελαιόλαδο “μεγάλο θεραπευτή”. Στην περίοδο των Χριστιανικών χρόνων η ελιά συνέχισε να διατηρεί τους συμβολισμούς της σαν έμβλημα αγάπης και ειρήνης και είναι πολλές οι αλληγορίες που παριστάνει στην ορθόδοξη πίστη.
Ο εθνικός ποιητής της χώρας Οδυσσέας Ελύτης έγραφε σ’ ένα ποίημα:
«Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα , θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι, που σημαίνει ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις.»
Τα ελαιόδεντρα είναι απολύτως συνδεδεμένα με την περιοχή, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία των Ελλήνων.Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 150.000.000 ελαιόδεντρα, καλύπτοντας έκταση περίπου 6.000.000 στρεμμάτων του ελληνικού εδάφους. Περισσότερες από 450.000 οικογένειες Ελλήνων ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια, την επεξεργασία και τα παράγωγα της ελιάς ενώ περίπου 2.800 ελαιοτριβεία λειτουργούν σε Ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα παράγει 400.000 τόνους ελαιολάδου περίπου το χρόνο.
Την ανάπτυξη και καρποφορία της ελιάς ευνοούν το εύκρατο κλίμα, ο ζεστός μεσογειακός ήλιος και ο ήπιος χειμώνας με τις τακτικές και ήρεμες βροχοπτώσεις. Αυτά επιτρέπουν και τη μέγιστη απόδοση του δέντρου. Το κλίμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους πολιτιστιστικούς δεσμούς των κατοίκων με το δέντρο βοήθησαν στην ευρύτατη ανάπτυξη της καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα. Στη χώρα αυτή ευδοκιμούν οι περισσότερες ποικιλίες ελιάς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Το ελαιόδεντρο έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να διατηρήσει την παραγωγικότητα του για ολόκληρους αιώνες. Δέντρα ελιάς τουλάχιστον 1.000 ετών μπορεί να δει κανείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως τo δέντρο έμβλημα που μεταφέρθηκε από το νησί της Κρήτης για τις ανάγκες των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 θεωρείται σαν το αρχαιότερο δείγμα ελιάς σε ολόκληρο τον κόσμο και χρονολογείται στα 5.000 χρόνια. Σε γενικές γραμμές πάντως ο μέσος όρος ζωής της ελιάς είναι τα 300 με 600 χρόνια. Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της ελιάς δεν δίνει καρπούς γι αυτό προϋποθέτει υπομονή και φροντίδα και αποτελεί ένα είδος επένδυσης για τους καλλιεργητές. Αυτό ερμηνεύει και τους ιδιαίτερους δεσμούς που αναπτύσσει ο παραγωγός με το δέντρο της ελιάς.
Tο ελληνικό ελαιόλαδο πιστοποιημένης προέλευσης και παραγωγικής διαδικασίας θεωρείται το κορυφαίο σε ποιότητα διεθνώς. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία ανά τον κόσμο εξαγωγός χώρα extra παρθένου ελαιολάδου, του ποιοτικότερου και πιο αγνού δηλαδή ελαιολάδου που παράγεται σύμφωνα με τα πιο αυστηρά κριτήρια και υπόκειται στους πιο συστηματικούς ελέγχους.
Η Ευρώπη καλύπτει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου ενώ η Ελλάδα παρά την συγκριτικά μικρή της έκταση είναι η 3η παραγωγός χώρα ανά τον κόσμο αμέσως μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ειδικότερα στην παραγωγή της ποικιλίας μαύρης ελιάς η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα ευδοκιμούν οι περισσότερες ποικιλίες ελιάς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο ήλιος και η θάλασσα ευνοούν πολλές από τις ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στις πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Άλλες από τις Ελληνικές ποικιλίες ελιάς φύονται σε μέρη ορεινά, άνυδρα ή βραχώδη και ιδιαίτερα δύσβατα και άλλες καλλιεργούνται στις εύφορες, καταπράσινες πεδιάδες της κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση η ποικιλομορφία του Ελληνικού τοπίου προσφέρεται για την ανάπτυξη μιας πολύ μεγάλης γκάμας ελαιολάδου από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ποικιλίες ελιάς. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά του τόπου αποδίδουν στις ξεχωριστές ποικιλίες ελαιολάδου που παράγει η χώρα πολύ ιδιαίτερα ποιοτικά, οργανικά, γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντά κανείς κάπου άλλου.
Δεδομένου του συγκριτικά εξαιρετικά μικρού μεγέθους της σε σχέση με άλλες χώρες η παραγωγή της Ελλάδας σε ελαιόλαδο και σε υποπροϊόντα της ελιάς είναι αξιοσημείωτη. Η Ελλάδα αφιερώνει περισσότερο από το 60% του καλλιεργήσιμου εδάφους της στην καλλιέργεια ελιάς. Περισσότερο από το 80% της Ελληνικής παραγωγής αφορά το extra παρθένο ελαιόλαδο τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά παραγωγής extra παρθένου ελαιόλαδου σε άλλες χώρες είναι πολύ μικρότερα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την βαρύτητα και την αξία που αποδίδουν οι Έλληνες στην ποιότητα της παραγωγής τους. Στην Κρήτη συγκεκριμένα το ποσοστό παραγωγής αποκλειστικά παρθένου ελαιόλαδου αγγίζει το90%. Από το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής το 50% εξάγεται σε άλλες χώρες και το υπόλοιπο 50% παραμένει στη χώρα για εσωτερική κατανάλωση. Από το εξαγώγιμο ποσοστό μόλις το 5% αφορά εμφιαλωμένα προϊόντα ελληνικής ετικέτας ενώ το υπόλοιπο 45% εξάγεται σε τρίτες χώρες με τη μορφή χύμα ελαιολάδου.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 18 κιλά κατά άτομο. Στο νησί της Κρήτης συγκεκριμένα η κατά κεφαλή κατανάλωση φτάνει τα 30 κιλά το χρόνο. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν την Κρητική δίαιτα σαν το κορυφαίο παράδειγμα της Μεσογειακής διατροφής και τους Κρητικούς σαν τον πιο υγιή πληθυσμό παγκοσμίως. Οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ελαιόλαδο και τους καρπούς τις ελιάς. Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο νησί αποδεικνύουν πως οι ρίζες αυτής της τακτικής χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση και ξεκινά από τη στιγμή που ο όρος ήταν σχεδόν ακόμα άγνωστος σε άλλες περιοχές. Σήμερα στην Ελλάδα περισσότερα από 20.000.000 m2 γης είναι αποκλειστικά αφιερωμένα στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς ενώ υπολογίζεται πως η τάση αυτή πρόκειται να ακολουθήσει ιδιαίτερα ανοδική άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της καθώς αυτή γίνεται χωρίς την χρήση αγροχημικών και καθώς τα χημικά απουσιάζουν από τη διαδικασία της μεταποίησης.
Μεταξύ όλων των άλλων η Ελλάδα ακολουθεί τα υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια για την παραγωγή του ελαιολάδου που φέρει ελληνική ετικέτα. Λόγω ακριβώς της τεράστιας σημασίας του ελαιολάδου για τον πληθυσμό και την οικονομία της χώρας η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συστηματικών ποιοτικών έλεγχων από εξειδικευμένους οργανισμούς με σκοπό την προστασία της ποιότητας του Ελληνικού ελαιολάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου