Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Τιμές ελαιολάδου σήμερα

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για εγκατάλειψη των ελαιώνων στην Κρήτη κρούουν οι εκπρόσωποι φορέων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο, οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς κυμαίνονται, από 1,75 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δηλαδή σε επίπεδα κάτω του κόστους. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτό το εθνικό προϊόν που έχουμε, στο τέλος θα το χάσουμε, γιατί είναι ένα προϊόν που έχει καταντήσει ασύμφορο, αφού δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής», τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) κ. Γιώργος Γωνιωτάκης.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) δρ. Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει: «Με τις συνθήκες αυτές είναι φυσικό να αρχίσει η εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και ήδη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν συγκομίζουν τμήμα ή και ολόκληρους τους ελαιώνες τους, ειδικά εκεί όπου η συγκομιδή είναι ασύμφορη, καθώς οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από την αξία του προϊόντος».
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του ΣΕΔΗΚ την Τρίτη 12/1 οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνοντο από 1,90 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 βαθμών. Και επειδή φέτος εμφανίζονται αυξημένες οξύτητες από 0,5 - 0,8 βαθμούς, στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί εισπράττουν από 1,75 – 2,00 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ Νίκος Μιχελάκης «δυστυχώς συνεχίζεται και γενικεύεται η πτώση των τιμών. Στην Κρήτη ήδη η πτώση έφτασε σε μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο 1,90 ευρώ ανά κιλό για τις 3 γραμμές, τιμή που ισοδυναμεί με 1,75 για τους 0,8 βαθμούς και επομένως έχουμε ήδη περάσει την τιμή αναφοράς για την εφαρμογή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που είναι 1,78 ευρώ ανά κιλό».
Ειδικότερα στα Χανιά οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών κυμαίνοντο από 1,95 – 2,07 ευρώ ανά κιλό, στο Ρέθυμνο από 1,90 – 2,00 ευρώ ανά κιλό, στο Ηράκλειο οι ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών αγόραζαν προς 2,05 ευρώ ανά κιλό, ενώ την μεγαλύτερη τιμή έδινε ιδιώτης στην Σητεία, προς 2,10 ευρώ ανά κιλό.
Την ίδια ημέρα (Τρίτη 12/1) στην Πελοπόννησο όπου το ελαιόλαδο διατίθεται μέσω δημοπρασιών οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών κυμαίνοντο από 2,00 έως 2,23 ευρώ ανά κιλό, ενώ η ΕΑΣ Λέσβου αγοράζει από τους ελαιοπαραγωγούς με 2,20 ευρώ ανά κιλό.
Σε ότι αφορά σε ανταγωνίστριες χώρες, στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι επίσης χαμηλές και την εβδομάδα 6 - 12 Ιανουαρίου κυμάνθηκαν από 1,92 η ελάχιστη έως 2,17 η μέγιστη.

Οι αιτίες για τις χαμηλές τιμές

Σε ότι αφορά στις αιτίες για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές , ειδικά στην Κρήτη, εκτός από τα βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την πολυδιάσπαση του τομέα της εμπορίας και τον καθορισμό της τιμής σε ένα είδος διεθνούς χρηματιστηρίου, όπως όλα δείχνουν, τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια μια κατάσταση που συμπιέζει ολοένα και περισσότερο το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Πολλοί αγρότες αμέσως μετά την συγκομιδή σπεύδουν να πουλήσουν το λάδι τους, κάτι που εκμεταλλεύονται δεόντως οι εταιρείες.
«Λίγο μετά την έναρξη της συγκομιδής, όταν έχει γενικευτεί η παραγωγή ελαιολάδου, στα ελαιοτριβεία υπάρχει μεγάλη προσφορά ελαιολάδου από τους παραγωγούς που έχουν μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες και είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι να πωλούν το ελαιόλαδο στις τιμές που τους προσφέρονται" είπε ο κ. Μιχελάκης επισημαίνοντας ότι «αυτό αποτελεί και το σημείο που εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες και οι μεγάλες διατροφικές αλυσίδες οι οποίες κυριαρχούν στον τομέα του ελαιολάδου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ ζητά αυστηρούς ελέγχους από μικτά συνεργεία για την διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι μέχρι το ράφι, επισημαίνοντας πως «για άλλη μια φορά στην περίοδο των εορτών λειτούργησαν τα καρτέλ εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή. Γνωρίζουν ότι ο παραγωγός έχει ανάγκες και θα αναγκαστεί να πουλήσει το ελαιόλαδο, αφού η επιδότηση δεν έφτασε για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και έτσι τα καρτέλ συνεννοούνται για να ρίξουν τις τιμές. Ακόμη και να ανέβουν λίγο αργότερα, το λάδι έχει ήδη πουληθεί σε χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στο ράφι παραμένουν το ίδιο υψηλές».
Όμως η πτώση των τιμών, σε πολλές περιπτώσεις κάτω του κόστους, οδηγεί στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και εκτός του ότι κάποιοι μαζεύουν απλώς το ελαιόκαρπο για το λάδι της οικογένειας και αφήνουν τον υπόλοιπο στα δένδρα, φέτος αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των εγκαταλειμμένων ελαιώνων γεμάτων από αγριόχορτα, αφού θα είναι ασύμφορο ακόμη και το φρεζάρισμα των χωραφιών, ενώ με τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα αγροτικά εφόδια, μετά και την νέα πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα ρίξουν λιπάσματα για την σοδειά της επόμενης χρονιάς.
Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Τιμές ελαιολάδου σήμερα

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για εγκατάλειψη των ελαιώνων στην Κρήτη κρούουν οι εκπρόσωποι φορέων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο, οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς κυμαίνονται, από 1,75 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δηλαδή σε επίπεδα κάτω του κόστους. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτό το εθνικό προϊόν που έχουμε, στο τέλος θα το χάσουμε, γιατί είναι ένα προϊόν που έχει καταντήσει ασύμφορο, αφού δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής», τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) κ. Γιώργος Γωνιωτάκης.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) δρ. Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει: «Με τις συνθήκες αυτές είναι φυσικό να αρχίσει η εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και ήδη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν συγκομίζουν τμήμα ή και ολόκληρους τους ελαιώνες τους, ειδικά εκεί όπου η συγκομιδή είναι ασύμφορη, καθώς οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από την αξία του προϊόντος».
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του ΣΕΔΗΚ την Τρίτη 12/1 οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνοντο από 1,90 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 βαθμών. Και επειδή φέτος εμφανίζονται αυξημένες οξύτητες από 0,5 - 0,8 βαθμούς, στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί εισπράττουν από 1,75 – 2,00 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ Νίκος Μιχελάκης «δυστυχώς συνεχίζεται και γενικεύεται η πτώση των τιμών. Στην Κρήτη ήδη η πτώση έφτασε σε μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο 1,90 ευρώ ανά κιλό για τις 3 γραμμές, τιμή που ισοδυναμεί με 1,75 για τους 0,8 βαθμούς και επομένως έχουμε ήδη περάσει την τιμή αναφοράς για την εφαρμογή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που είναι 1,78 ευρώ ανά κιλό».
Ειδικότερα στα Χανιά οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών κυμαίνοντο από 1,95 – 2,07 ευρώ ανά κιλό, στο Ρέθυμνο από 1,90 – 2,00 ευρώ ανά κιλό, στο Ηράκλειο οι ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών αγόραζαν προς 2,05 ευρώ ανά κιλό, ενώ την μεγαλύτερη τιμή έδινε ιδιώτης στην Σητεία, προς 2,10 ευρώ ανά κιλό.
Την ίδια ημέρα (Τρίτη 12/1) στην Πελοπόννησο όπου το ελαιόλαδο διατίθεται μέσω δημοπρασιών οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών κυμαίνοντο από 2,00 έως 2,23 ευρώ ανά κιλό, ενώ η ΕΑΣ Λέσβου αγοράζει από τους ελαιοπαραγωγούς με 2,20 ευρώ ανά κιλό.
Σε ότι αφορά σε ανταγωνίστριες χώρες, στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο είναι επίσης χαμηλές και την εβδομάδα 6 - 12 Ιανουαρίου κυμάνθηκαν από 1,92 η ελάχιστη έως 2,17 η μέγιστη.

Οι αιτίες για τις χαμηλές τιμές

Σε ότι αφορά στις αιτίες για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές , ειδικά στην Κρήτη, εκτός από τα βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την πολυδιάσπαση του τομέα της εμπορίας και τον καθορισμό της τιμής σε ένα είδος διεθνούς χρηματιστηρίου, όπως όλα δείχνουν, τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια μια κατάσταση που συμπιέζει ολοένα και περισσότερο το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Πολλοί αγρότες αμέσως μετά την συγκομιδή σπεύδουν να πουλήσουν το λάδι τους, κάτι που εκμεταλλεύονται δεόντως οι εταιρείες.
«Λίγο μετά την έναρξη της συγκομιδής, όταν έχει γενικευτεί η παραγωγή ελαιολάδου, στα ελαιοτριβεία υπάρχει μεγάλη προσφορά ελαιολάδου από τους παραγωγούς που έχουν μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες και είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι να πωλούν το ελαιόλαδο στις τιμές που τους προσφέρονται" είπε ο κ. Μιχελάκης επισημαίνοντας ότι «αυτό αποτελεί και το σημείο που εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες και οι μεγάλες διατροφικές αλυσίδες οι οποίες κυριαρχούν στον τομέα του ελαιολάδου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ ζητά αυστηρούς ελέγχους από μικτά συνεργεία για την διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι μέχρι το ράφι, επισημαίνοντας πως «για άλλη μια φορά στην περίοδο των εορτών λειτούργησαν τα καρτέλ εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή. Γνωρίζουν ότι ο παραγωγός έχει ανάγκες και θα αναγκαστεί να πουλήσει το ελαιόλαδο, αφού η επιδότηση δεν έφτασε για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και έτσι τα καρτέλ συνεννοούνται για να ρίξουν τις τιμές. Ακόμη και να ανέβουν λίγο αργότερα, το λάδι έχει ήδη πουληθεί σε χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στο ράφι παραμένουν το ίδιο υψηλές».
Όμως η πτώση των τιμών, σε πολλές περιπτώσεις κάτω του κόστους, οδηγεί στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και εκτός του ότι κάποιοι μαζεύουν απλώς το ελαιόκαρπο για το λάδι της οικογένειας και αφήνουν τον υπόλοιπο στα δένδρα, φέτος αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των εγκαταλειμμένων ελαιώνων γεμάτων από αγριόχορτα, αφού θα είναι ασύμφορο ακόμη και το φρεζάρισμα των χωραφιών, ενώ με τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα αγροτικά εφόδια, μετά και την νέα πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα ρίξουν λιπάσματα για την σοδειά της επόμενης χρονιάς.
Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου