Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σύγκλινο Μάνης.

Αγοράζετε καπνιστό χοιρινό.
Tο πλένετε με ζεστό νερό, στο οποίο έχετε ρίξει δαφνόφυλλα και δεντρολίβανο, και το κόβετε σε κομμάτια.
Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρασί, νερό και λίγο λάδι.
Το βράζετε σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε πιπέρι, μπαχάρι, γαρίφαλα και φλούδες πορτοκαλιού.
Όταν το κρέας βράσει (πρέπει να “κρατάει” λίγο), το βγάζετε, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Μετά το βάζετε σε καλό λάδι, να το σκεπάζει εντελώς.





Δεύτερη εκδοχή: Η σωστή 


Ενάμιση κιλό Σύγκλινο( το κάθε κομμάτι σύγκλινο να είναι κομμένο όσο είναι μια γροθιά).
3 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες τσαγιού στυμμένο πορτοκάλι, 
μισή κούπα λάδι,
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι
 πορτοκαλόφλουδες .


Προσοχή( τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στύψαμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σύγκλινο. Μπαίνουν επάνω από τα σύγκλινα ίσα ίσα να έρχονται σε επαφή με το ζουμί τις κατσαρόλας ).

Τα βάζουμε όλα μαζί για βράσιμο σε μέτρια φωτιά . Επειδή  το Σύγκλινο είναι ήδη καπνισμένο το αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να βράσει μέχρι να πιεί τα 2 / 3 των ζουμιών. (δεν πετάμε ποτέ τον ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο του σύγκλινου).

Ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο λέγεται γλίνα . Σε αυτό το ζουμί (όταν κρυώσει έχει την αίσθηση του κολλώδες) μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μήνες το σύγκλινο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρίς να πάθει τίποτα.

Το Σύγκλινο είναι έτοιμο να φαγωθεί σκέτο σαν μεζές ή Σφογγάτο (ομελέτα με αυγά και πατάτες).
 
Οι πορτοκαλόφλουδες είναι για τους μερακλήδες. Μπορούν να φαγωθούν μόνο την ίδια μέρα που βράσαμε το σύγκλινο.
 
Η γλίνα είναι ιδανική  για την ομελέτα. Για να τηγανίσουμε βάζουμε  ως συμπλήρωμα του ελαιόλαδου λίγη γλίνα. Δίνει πλούσιο και δυνατό άρωμα.


Πηγή:http://www.greekmasa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σύγκλινο Μάνης.

Αγοράζετε καπνιστό χοιρινό.
Tο πλένετε με ζεστό νερό, στο οποίο έχετε ρίξει δαφνόφυλλα και δεντρολίβανο, και το κόβετε σε κομμάτια.
Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρασί, νερό και λίγο λάδι.
Το βράζετε σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε πιπέρι, μπαχάρι, γαρίφαλα και φλούδες πορτοκαλιού.
Όταν το κρέας βράσει (πρέπει να “κρατάει” λίγο), το βγάζετε, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Μετά το βάζετε σε καλό λάδι, να το σκεπάζει εντελώς.





Δεύτερη εκδοχή: Η σωστή 


Ενάμιση κιλό Σύγκλινο( το κάθε κομμάτι σύγκλινο να είναι κομμένο όσο είναι μια γροθιά).
3 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες τσαγιού στυμμένο πορτοκάλι, 
μισή κούπα λάδι,
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι
 πορτοκαλόφλουδες .


Προσοχή( τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στύψαμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σύγκλινο. Μπαίνουν επάνω από τα σύγκλινα ίσα ίσα να έρχονται σε επαφή με το ζουμί τις κατσαρόλας ).

Τα βάζουμε όλα μαζί για βράσιμο σε μέτρια φωτιά . Επειδή  το Σύγκλινο είναι ήδη καπνισμένο το αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να βράσει μέχρι να πιεί τα 2 / 3 των ζουμιών. (δεν πετάμε ποτέ τον ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο του σύγκλινου).

Ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο λέγεται γλίνα . Σε αυτό το ζουμί (όταν κρυώσει έχει την αίσθηση του κολλώδες) μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μήνες το σύγκλινο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρίς να πάθει τίποτα.

Το Σύγκλινο είναι έτοιμο να φαγωθεί σκέτο σαν μεζές ή Σφογγάτο (ομελέτα με αυγά και πατάτες).
 
Οι πορτοκαλόφλουδες είναι για τους μερακλήδες. Μπορούν να φαγωθούν μόνο την ίδια μέρα που βράσαμε το σύγκλινο.
 
Η γλίνα είναι ιδανική  για την ομελέτα. Για να τηγανίσουμε βάζουμε  ως συμπλήρωμα του ελαιόλαδου λίγη γλίνα. Δίνει πλούσιο και δυνατό άρωμα.


Πηγή:http://www.greekmasa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου