Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Λαλάγγια Μάνης


Λαλάγγια Μάνης :
'Τα λαλάγγια (ή τηγανίτες) φτιάχνονται στη Μάνη τα Χριστούγεννα αλλά μπορεί κανείς να τα βρει όλο το χρόνο. Τρώγονται με αλμυρό τυρί και διατηρούνται έξω από το ψυγείο για πολλές μέρες. Η γιαγιά μου πάντα έλεγε ότι όσα κιλά αλεύρι βάλεις στη ζύμη τόσες κούπες λάδι πρέπει να προσθέσεις. Αυτή η συνταγή είναι για ένα κιλό, αλλά η νοικοκυρά είναι ελεύθερη να κάνει τις προσθέσεις της!' κυρία Στασινή Ξυδέα από τη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι λάδι
λίγα κανελογαρύφαλλα
αλάτι

ΕκτέλεσηΒάζουμε τη μαγιά σε νερό και προσθέτουμε το ένα τέταρτο από το αλέυρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει (περίπου μία ώρα). Μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι (όσο θέλει η κάθε νοικοκυρά) και έπειτα εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και το λάδι. Τρίβουμε τη ζύμη ώσπου να γίνει ψίχουλα. Διαμορφώνουμε το ζυμάρι σε φρατζολάκια, στο μέγεθος ενός καρπού, τα οποία κόβουμε κάθετα, ενώ κάθε ένα κομμάτι το πλάθουμε σαν μακαρόνι, στο πάχος ενός δαχτύλου. Μετά διπλώνουμε το κάθε κομμάτι στο χέρι, και το τηγανίζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα σε λάδι που έχει κάψει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Λαλάγγια Μάνης


Λαλάγγια Μάνης :
'Τα λαλάγγια (ή τηγανίτες) φτιάχνονται στη Μάνη τα Χριστούγεννα αλλά μπορεί κανείς να τα βρει όλο το χρόνο. Τρώγονται με αλμυρό τυρί και διατηρούνται έξω από το ψυγείο για πολλές μέρες. Η γιαγιά μου πάντα έλεγε ότι όσα κιλά αλεύρι βάλεις στη ζύμη τόσες κούπες λάδι πρέπει να προσθέσεις. Αυτή η συνταγή είναι για ένα κιλό, αλλά η νοικοκυρά είναι ελεύθερη να κάνει τις προσθέσεις της!' κυρία Στασινή Ξυδέα από τη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι λάδι
λίγα κανελογαρύφαλλα
αλάτι

ΕκτέλεσηΒάζουμε τη μαγιά σε νερό και προσθέτουμε το ένα τέταρτο από το αλέυρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει (περίπου μία ώρα). Μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι (όσο θέλει η κάθε νοικοκυρά) και έπειτα εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και το λάδι. Τρίβουμε τη ζύμη ώσπου να γίνει ψίχουλα. Διαμορφώνουμε το ζυμάρι σε φρατζολάκια, στο μέγεθος ενός καρπού, τα οποία κόβουμε κάθετα, ενώ κάθε ένα κομμάτι το πλάθουμε σαν μακαρόνι, στο πάχος ενός δαχτύλου. Μετά διπλώνουμε το κάθε κομμάτι στο χέρι, και το τηγανίζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα σε λάδι που έχει κάψει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου