«Οι χοιροτροφικές μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Υπάρχουν χοιροτρόφοι που δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές, για να ταΐσουν τις χοιρομητέρες. Υπάρχουν χοιροτρόφοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα για να ζεστάνουν τα μικρά.
Πληρώνουμε ρεύμα κάθε μήνα και παίρνουμε επιταγές, που, αν είναι εντάξει, θα πληρωθούν έπειτα από μήνες. Ο κλάδος της χοιροτροφίας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια».
Με αυτά τα λόγια μάς περιέγραψαν χοιροτρόφοι απ'την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Βοιωτία, τη Λάρισα, μέλη της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας, με επικεφαλής τον Τάσο Καλλέργη, τα προβλήματα του κλάδου. Είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους -Κ. Σκανδαλίδη, Μιλένα Αποστολάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Φ. Σαχινίδη- ζητώντας στήριξη και άρση του αδιεξόδου μέσα από αγροτικά αναπτυξιακά προγράμματα.
74% αυτάρκεια το 1988
Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στο χοιρινό κρέας και, αντίθετα με άλλους κτηνοτρόφους, οι χοιροτρόφοι δεν εισπράττουν επιδοτήσεις. Το 1988 η χώρα μας είχε αυτάρκεια σε χοιρινό 74%. Μία εικοσαετία αργότερα,το 2008, κατέβηκε στο 39%. Σήμερα υπολογίζεται ότι η παραγωγή χοιρινού κρέατος έχει πέσει στο 35%. Κι ενώ υπάρχουν δυνατότητες για αλλαγή των δεδομένων και η αγορά ζητεί ελληνικό χοιρινό κρέας, αυτή τη στιγμή ο κλάδος είναι σε ελεύθερη πτώση.
«Αν δεν υπάρξει στρατηγική για ν' αλλάξει κάτι στον κλάδο, σβήνουμε. Δεν τίθεται θέμα κερδών, τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα μειωθεί κι άλλο η παραγωγή ελληνικού χοιρινού κρέατος. Θα πέσει στο 5-15%, αφού οι μονάδες κλείνουν και θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες εισαγωγές, πάνω από 1 δισ. ευρώ», υποστηρίζει ο Βησσαρίωνας Ρέντζος από το Σύλλογο Χοιροτρόφων Ηπείρου.
«Είμαι γεωπόνος και ζωοτέχνης. Εργάζομαι 43 χρόνια στον κλάδο, από το τέταρτο έτος της Γεωπονικής. Είναι η χειρότερη κρίση και από το 2007 που είχαμε ιλιγγιώδη αύξηση των ζωοτροφών. Είναι χειρότερα και από πριν 1,5 χρόνο, που έβγαινε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και μιλούσε για τη γρίπη των χοίρων και τρόμαζε τον κόσμο, που εμπιστεύεται το ελληνικό χοιρινό», μας ανέφερε ο Γιώργος Φίλος, από την Αρτα, από την Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδας.
«Οι ξένοι τούς δίνουν μέχρι και φλούδια από πατάτες, που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες. Ακόμη και το νερό που πίνουν τα ζώα είναι ακατάλληλο, διότι, αν ήταν καλό, θα το έπιναν και οι Δυτικοευρωπαίοι. Εμείς τα ταΐζουμε καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι, πίτουρα, μηδική και σόγια. Δεν έχει καμία σχέση η διατροφή των δικών μας χοιρινών με αυτή των ξένων. Κι όμως, υπάρχουν χοιροτρόφοι, σήμερα, που δεν έχουν να ταΐσουν τα ζώα λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής των ζωοτροφών. Η τιμή του χοιρινού έχει πέσει για τον παραγωγό από 1,40 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα στο 1 ευρώ -1,10 ευρώ », τονίζει ο Λαρισαίος Βασίλης Ξηρομερίτης.
Οι αιτίες για την ύφεση στη χοιροτροφία πολλές:
* Υπερδιπλασιασμός των τιμών των ζωοτροφών, που καίει όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας. Ενας χοίρος καταναλώνει γύρω στα 3 κιλά τροφή την ημέρα, ενώ μια χοιρομητέρα καταναλώνει από 3-7 κιλά. Ακόμη και οι χοιροτρόφοι που καλλιεργούν από μόνοι τους για να παράξουν ζωοτροφές, αναγκάζονται να αγοράσουν για να συμπληρώσουν.
Αυξήσεις στις μονάδες
* Ρεύμα. Παρότι υπάρχει αγροτικό τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, υπάρχουν αυξήσεις και σε όλες τις μονάδες. Ειδικά για τα νεογνά υπάρχει αυξημένη ανάγκη για καλές συνθήκες θέρμανσης και κλιματισμού.
* Πολυκερματισμός. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μικρού μεγέθους μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης της παραγωγής. Κάθε ελληνικό χοιρινό, παρ' ότι είναι καλύτερης ποιότητας και γεύσης, λόγω κλιματικών συνθηκών, νερού και ζωοτροφών, επιβαρύνεται επιπλέον 20 ευρώ σε σχέση με τα χοιρινά της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου