( Στην Φωτο ο Γεωργιος Γριβας στην Κυπρο )
Η Ένωσις
ήταν η φυσιολογική συνέχεια της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων της Κύπρου (γύρω στα 80% από το 1882 μέχρι το 1960), μαζί με την αντι-αποικιακή προσπάθεια καθόλη τη διάρκεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατ' ακρίβεια, η αντι-αποικιακή κίνηση στην Κύπρο ταυτίστηκε με την Ένωση, η οποία σύμφωνα με το ελληνικό πληθυσμό της Κύπρου ήταν η μοναδική φυσιολογική εξέλιξη μετά την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Επίσης, μια σειρά προτάσεων ...
....από τους Βρετανούς για τοπική αυτοδιοίκηση κάτω από βρετανική επικυριαρχία απορρίφθηκαν.
Το Δεκέμβριο του 1949, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου προκάλεσε τη Βρετανική Αποικιακή Κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για την Ένωση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποικιακή κυβέρνηση αρνήθηκε και η Εκκλησία πραγματοποίησε δικό της δημοψήφισμα μέσα στις εκκλησίες υπό την επίβλεψη των ιερέων. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε σε δύο συνεχόμενες Κυριακές, στις 15 και 22 Ιανουαρίου του 1950, με τη συντριπτική πλειοψηφία (95.7%) να ψηφίζει υπέρ της Ένωσης με το τότε Βασίλειο της Ελλάδας. Σε αντίθεση, όμως, με τα σύγχρονα δημοψηφίσματα, το ενωτικό δημοψήφισμα που έγινε με υπογραφές.
EOKA
Το 1955, δημιουργήθηκε η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία και την ένωσή της με την Ελλάδα. Σταδιακά, όμως, συνειδητοποιήθηκε ότι η Ένωσις ήταν ανέφικτη πολιτικά λόγω της παρουσίας της τουρκικής κοινότητας στο νησί, κατάλοιπη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία όλο και αποκτούσε επιβάλλον. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους με περίπλοκες και άνισες διευθετήσεις συγκυβέρνησης από τις δύο κοινότητες επιβλήθηκε από τους Βρετανούς και έτσι το 1960 γεννήθηκε η εύθραυστη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ
Η ιδέα της Ένωσης δεν εγκαταλείφθηκε αμέσως. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 1968 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ δήλωσε ότι η Ένωσις ήταν 'επιθυμητή' ενώ η ανεξαρτησία ήταν 'πιθανή'. Αυτή του η δήλωση τον ξεχώρισε από το κίνημα που επιθυμούσε μόνο και μόνο την Ένωση. Το 1971 δημιουργήθηκε η ΕΟΚΑ Β' με αυτό το σκοπό, υπό την αρχηγία του Γεώργιου Γρίβα - Διγενή. Η ΕΟΚΑ Β' συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου το 1974, το οποίο οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ήταν ακόμη στα χέρια της Χούντας του 1967 με 1974. Η Τουρκική Κυβέρνηση αντέδρασε με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 έχασαν τη ζωή τους και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων. Επίσης, αναχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι από τις ελεύθερες περιοχές για να κατοικήσουν στο τουρκοκρατούμενο τμήμα του νησιού. Το πραξικόπημα και οι συνέπειές του υπονόμευσαν σοβαρά το ενωτικό κίνημα.
ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη σε κράτος των κατεχομένων αυτών εδαφών της Κύπρου, με την ονομασία: 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου' (ΤΔΒΚ) (στα τουρκικά Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1983, διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη. Στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, η ΤΔΒΚ αποκαλείται ευρέως 'ψευδοκράτος' και 'Κατεχόμενα'.
ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα η Κύπρος παραμένει διαμελισμένη, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινότητα να κατοικεί στις ελεύθερες περιοχές υπό την κυριαρχία της επίσημα αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και η τουρκική κοινότητα να κατοικεί στη μη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν ταυτιστεί έντονα με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μετά τα γεγονότα του 1974 έχει μείνει αποκλειστικά υπό τον έλεγχό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 τηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα αλλά η Ένωσις δεν είναι πλέον στόχος των μεγάλων πολιτικών κομμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου